10 de desembre 2008

Die Welle



"La Ola", de Dennis Gansel, no és ni molt menys una gran pel.lícula. Fins i tot, m'atreviria a dir que ni tan sols és una bona pel.lícula. Però, tot i les seves mancances, les seves truculències i una certa superficialitat a l'hora de resoldre els veritables conflictes que podria plantejar una història tan sòrdida i terrorífica com aquesta, el seu visionat em va commoure profundament. És per això que us la recomano; a tothom, especialment als joves.

"LA OLA està basada en fets reals. La tardor de 1967 Ron Jones, un professor d'història d'un institut de Palo Alto, a Califòrnia, no va ser capaç de respondre la pregunta d'un dels seus alumnes: ¿Com és possible que el poble alemany al.legui ignorància a la massacre del poble jueu? En aquell moment Jones va decidir fer un experiment amb els seus alumnes: va instituir un regimen d'extrema disciplina a la seva classe, restringint les seves llibertats i fent-los constituir una unitat. El nom d'aquest movimient va ser The Third Wave. Davant la sorpresa del professor, els alumnes es van entusiamar fins a tal punt que als pocs dies van començar a espiar-se els uns als altres i a assetjar els qui no volien formar part del grup. El cinquè dia Ron Jones es va veure obligat a acabar amb l'experiment abans que arribés més lluny.

El director Dennis Gansel ha trasllladat aquesta experiència als nostres dies i a la seva terra: Alemanya. Aquest cop és el professor qui fa la pregunta als alumnes: ¿Creieu que és impossible que una altra dictadura torni a implantar-se a Alemanya? I comença l'experiment… Aquesta pel.lícula es va presentar a Sundance, ha guanyat infinitat de premis, i ha estat nº1 de taquilla al seu pais".

Abróchense los cinturones. A tall d'anècdota... us he de dir que, no sé si premonitòriament, tot just quan anava a asseure'm a la butaca de la sala 2 dels yelmo -algú sap que coi vol dir aquesta paraula- de cop em vaig trobar fent el gest de posar-me el cinturó de seguretat, instintivament; sí, el cinturó de seguretat del cotxe. Suposo que això dóna lloc a infinitat de dobles lectures, i sobretot després de veure la peli; però, si més no, espero que us serveixi d'advertència.

Així doncs, trobo que els cinemes es podrien afegir a la reclamació feta des de fa temps pels P.A.E.S -pares d'alumnes en edat escolar- que viatgen en autocar per aquests mons i carreteres de déu, d'exigir l'ús obligatori del cinturó de seguretat. ES UNA RECOMENDACION PARA LA DIRECCIÓN GENERAL DE TRÁFICO.