18 de novembre 2007

The Milà Horror Story


"Bad Vibrations" d'un passat gens llunyà que ara ens volem replantejar, saber, estudiar i pensar, per poder-nos-en alliberar.

No us perdéssiu per res del món aquesta magnífica exposició del Pep Camprubí -tot un mestre- a l'IES Milà i Fontanals de la Pca. Folch i Torres s/n del Raval de Barcelona. De 10 a 13h i de 17 a 20h. a la Capella del mateix Institut, fins el 21 de Desembre.

Ah, m'he descuidat de dir una cosa. Aquesta meravellosa imatge pertany a un quadre de Ramon Casas pintat l'any 1894 i anomenat GARROTE VIL. Retrata una de les últimes execucions públiques que hi va haver a Barcelona; la del reu, sentenciat a mort per un crim passional, Aniceto Peinador. El quadre reflexa el moment de la seva execució mediant el garrot des d'una perspectiva elevada, que li permet contemplar la totalitat de l'escena, des de la multitud en primer pla, fins els cordons de la policia i els grups d'autoritats civils i religioses, en una estructura de semicercles concèntrics que tenen com a centre el cadafalch, amb el reu, el botxí i els confessors. El quadre de Casas transmet la sensació que el condemnat a mort no té escapatòria possible, i que tot gira al seu voltant. L'execució es va realitzar el 12 de juliol de 1893 al pati de l'antiga presó de Barcelona, al que ara mateix constitueix la Plaça Folch i Torres, davant del Milà i Fontanals. GARROTE VIL es pot veure al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

la setmana que ve vinc amb prisamata a veure't a la plaça. ja et dire quin dia
petons. neus

Anònim ha dit...

recordo el quadre, en aquells dies d'institut en aquelles classes a les que els hi deien històtia del Art... aquesta "estampa" ens ajuda a entendre el perque del nom...

Com a preferencies pero, Van Gogh. Espectacular Museu Orsay París. Si tinc un forat quan surti de la feina un d'aquests dies m'hi passo, em queda al barri.

muas. laura.lau

sin querer te atropello ha dit...

si heu de venir al carbono 14 espereu fins el finde mínim, que estamos media cia. refredats, i petats de la setmana d'estrena, ok?

ja em diràs algo
uns petons de bes